Tudnivalók

Az örökbefogadás menete, örökbefogadási megállapodás

Tisztelt Hölgyem, Uram! Kedves leendő gazdi!

Üdvözöljük Önt a FÖRI Önkormányzati Állatvédelmi Őrszolgálatánál, ahol a főváros közigazgatási területén talált kóbor és ott regisztrált, leadott állatokból fogadhat örökbe.

Az örökbefogadás menete:

1. A beléptetést követően a várakozóhelyiségbe irányítják Önt, ahonnan az állatgondozó az örökbefogadó helyiségbe kíséri. Itt megismertetik Önnel azokat az általános feltételeket és tudnivalókat, melyek elfogadása nélkül nem áll módunkban ebet vagy más állatot örökbe adni.

2. Az állampolgár, aki megelőzően saját állatáról lemondott, ugyanazt az állatot a későbbiekben nem fogadhatja újra örökbe, ahogyan a Szolgálatnál található más állatot sem.

3. Rövid beszélgetés keretében tájékozódunk az állattartás szempontjából lényeges kérdésekről (életvitel, lakóhely, szokások, elképzelések), és ezek alapján közösen megpróbáljuk körvonalazni, milyen állat felelne meg Önnek. Ebben nagy segítségünkre lesznek az Ön által adott válaszok és az állatgondozók tapasztalata az itt lévő állatok viselkedésével kapcsolatban.

4. Ezt követően választhatja ki a megfelelő állatot, akit az Önt kísérő állatgondozó vezet ki a kennelből és kísér az örökbefogadó helyiségbe.

5. Eztán állítjuk ki – az Ön személyazonosító igazolványainak alapján – az oltási könyvet, kitöltjük a mikrochip – regisztrációs adatlapot és aláírjuk az örökbefogadási megállapodást. Számla ellenében ugyancsak ekkor egyenlítheti ki a szolgáltatási díjat is, mely az állat kezelésével (oltások, mikrochip, féreghajtó) kapcsolatos költségeket minimálisan fedezi.

6. Az örökbefogadástól számított két héten belül telefonos vagy személyes konzultációt biztosítunk Önnek az állat egészségügyi állapotával, viselkedésével kapcsolatban. A tőlünk kivitt állat tartási körülményeit az általunk megbízott személy az Ön lakcímén utólagosan ellenőrizheti.

Kedves leendő gazdi!

Bízunk abban, hogy Ön a kiválasztott állatnak jó gazdája, az pedig Önnek hűséges társa lesz!

Örökbefogadási megállapodás (pdf)

Az örökbefogadás menete fajtatiszta állatok esetében

Tisztelt Hölgyem, Uram! Kedves érdeklődő!

A fajtatiszta vagy fajtatiszta jegyeket mutató állat esetében a fajtavédelem szempontjait is figyelembe kell vennünk, ezért ezen állatok örökbefogadásakor az alábbi szabályokkal egészül ki az örökbefogadási protokoll:

1. Az összes befogott állat – kötelezően legkevesebb 15 napot tölt az Állatvédelmi Őrszolgálatnál. Ezzel esélyt adunk számára, hogy a saját gazdája megtalálja. E szabály természetesen a leadott állatokra nem vonatkozik, őket a bekerülés után azonnal örökbe lehet fogadni.

2. A megfigyelési idő eltelte utáni első napon nyitáskor sem számít az érkezési sorrend abban az esetben, amikor egy fajtatiszta vagy annak tűnő állatért többen is jelentkeznek. A megjelentek az örökbeadási feltételek meghallgatása, elfogadása után egy tesztet töltenek ki.

3. Ha a jelentkezők közül többen is egyformán alkalmasnak tűnnek a felelős állattartásra, sorsolással dől el, ki fogadhatja örökbe az állatot.

4. A kurrens, felkapott fajták esetében – melyeknél nagy az örökbefogadó általi szaporítás veszélye – nemcsak a kanokat, a szukákat is ivartalanítva adjuk át, a beavatkozás költsége az örökbefogadót terhelik. Ezen fajták listáját az örökbeadási tapasztalatok alapján az Állatvédelmi Őrszolgálat vezető állatorvosa állította össze.

5. Az örökbefogadás további menete azonos az a nem fajtatiszta egyedekre vonatkozó szabályokkal.

Megtalált állat visszavétele

Tisztelt látogató!

Ha Ön elveszett, elkóborolt kutyáját, macskáját keresi, reméljük, megtalálja az Önkormányzati Állatvédelmi Őrszolgálatnál.

1. A Szolgálatnál a Budapest területén talált és befogott, valamint a lakhely szerint budapestiek által leadott állatokat találhatja.

2. A nálunk tartózkodó összes állatról adatokat, fényképet talál honlapunkon, az ebtelep.hu oldalon, ahol nem, méret és a befogás helyszíne (kerület) szerint keresheti elveszett kedvencét.

3. Ha megtalálta a állatát, az oltási könyvvel tudja igazolni, hogy az állat az Ön tulajdona. (Vagy fényképekkel.)

4. A megfelelő szolgáltatási díj megfizetése után rögzítjük adatait, kutyáját, macskáját pedig – amennyiben még nincs megjelölve – mikrochippel látjuk el, és regisztráljuk a Magyar Állatorvosi Kamara Petvetdata rendszerében, amely bármely állatorvos által hozzáférhető. Ennek segítségével Önt legközelebb már biztosan hamar azonosítani, értesíteni tudja elkóborolt kutyájának, macskájának megtalálója.

5. Kérjük, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy állata legközelebb ne tudjon elkóborolni, az Ön vagy más felügyelete nélkül közterületre kijutni.

Védőoltások

Az Őrszolgálat telephelyére bekerült valamennyi kutyát és macskát életkoruknak, esetleges oltási előzményüknek megfelelő védőoltással látjuk el.

A pár hónapos kölyök kutyák monovalens parvovírus elleni védőoltást, vagy pedig ún. kombinált védőoltást kapnak, amely parvovírus, szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirózis és parainfluemza ellen ad védettséget. A felnőtt kutyák szintén kombinált védőoltást kapnak, és valamennyi 3 hónaposnál idősebb állat csak veszettség elleni védőoltást követően hagyhatja el a telepet.

A bekerülő állatok beérkezésük napján – és később szükség szerint – féregtelenítő kezelésben is részesülnek, microchippel jelöljük meg őket, és szükség szerint külső élősködők (bolha, kullancs) ellen is kezeljük őket.

A kölyök macskák herpeszvírusos nátha, panleukopénia és calicivírusos nátha elleni védőoltást kapnak, a felnőtt állatok pedig ezen felül veszettség elleni oltást is kapnak. Valamennyi bekerülő macskát microchippel látunk el, és belső élősködők ellen is kezeljük őket.

A leendő örökbefogadók figyelmét mindig felhívjuk arra, hogy a kölyök állatok esetében elkezdett alapimmunizálást biztosító oltásokat ismételtetni kell, melyet a saját állatorvosával kell folytattatnia.

A rendszeres, 3 havonkénti folyamatos féregtelenítés fontosságára is felhívjuk az örökbefogadók figyelmét.

Tudnivalók a microchipről

Az egyes állatvédelmi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 115/2012. (VI.11.) Korm. rendelet 6.§ (11) bekezdése alapján a „Négy hónaposnál idősebb eb csak transzponderrel megjelölve tartható.”

Ez a kutya és a felelős gazda érdekeit egyaránt szolgálja.
A microchip egy kb. rizsszemnyi nagyságú mikrokapszula, melyet az állatorvos a kutya nyakának bal oldalán a bőr alá ültet. A microchipben egy 15 számjegyű kód van, amihez egy erre a célra kialakított adatbázisban hozzá kell rendelni az állat és a gazdája adatait. A telepünkön behelyezett chipek esetében ez a Magyar Állatorvosi Kamara „Petvetdata” rendszerében (www.petvetdata.hu) történik meg.
A regisztrációkor a kutya fajtáját, ivarát, színét, életkorát, nevét, veszettség elleni oltásának típusát, idejét, a tulajdonos nevét, címét és elérhetőségeit rögzítjük. Az adatok csak a rendszerbe belépési jogosultsággal rendelkezők (állatorvosok) számára hozzáférhetők.
A microchip 15 számjegyű kódjának ismeretében kérhetőek le a többi adatok a rendszerből.

A behelyezett microchip egészségkárosodást nem okoz, és a tartós, egyedi megjelölés egyetlen korszerű módszere.

Születésszabályozás - ivartalanítás

A FÖRI Önkormányzati Állatvédelmi Őrszolgálat Illatos úti telepére évente 80-100 kölyökkutyát és 2000-300 kölyökmacskát adnak le gazdáik, akik nem tudják, vagy nem akarják elhelyezni a nem kívánt szaporulatot.

A felelős állattartás alapköve a születésszabályozás, ivartalanítás, ami már 6-8 hónapos korban elvégeztethető, és a közhiedelemmel ellentétben a beavatkozás elvégzése előtt a szuka állatnak nem kell egyszer ellenie!

Az ivartalanítás előnyei:

1. Megakadályozható a felesleges szaporulat.

2. A kutya gazdák mentesülnek az évi kétszeri tüzelés „kellemetlenségeitől”.
A nem ivartalanított nőstény macskák gazdái pedig a folyamatos tüzelésektől. (2-3 hetente tüzelnek márciustól szeptemberig tartó időszakban.).
Az ivartalanított szukák többé már nem fognak tüzelni, így már nem fogják vonzani a kanokat.

3. Az emlődaganat kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető (és egészségesebb lesz), ha az állatot fiatal korban ivartalanítják.

4. Az ivartalanított állatok általában nyugodtabb természetűek, könnyebben kezelhetők, jobb társa az embernek.

Az ivartalanítás nem kegyetlenség, hanem felelős magatartás.