Vigyázzunk állatainkra
Szilveszterkor még jobban vigyázzunk kedvenceinkre!
2021. december 31.
Biztonság

Itt a Szilveszter és az ilyenkor szokásos petárdázás és tűzijátékok. Amíg ez az éjszaka jó szórakozást biztosít az embereknek, addig ugyanez nem feltétlenül mondható el négylábú kedvenceinkről.

A szilveszter nem csak az év végét és az önfeledt szórakozást jelenti, hanem az ilyenkor szokásos rendezvények tűzijátékainak, petárdák durrogtatásának erőteljes hang- és fényhatásai, állatok sokaságát rémítik halálra.
A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Önkormányzati Állatvédelmi Őrszolgálata számára a szilveszteri nap mindig rengeteg feladatot ad, hiszen ekkor sok kutya szökik el otthonról és kóborol a főváros utcáin.
Az erős hang- és fényhatások miatt megrémült, kerítésen átugró, menekülő állatok az utcán olyan környezetbe kerülnek, mely számukra idegen és veszélyekkel teli. Autóbaleset áldozatává válhatnak, vagy pedig olyan távolságra kerülnek az otthontól, hogy képtelenek oda visszatalálni.
A hangos robbanások és a tűzijáték felkavaróak egy kisállat számára. Ezektől pánikba eshetnek, amivel saját magukat és gazdáikat is veszélybe sodorhatják.
Sokan megijedve, zavarodottan, néha megsérülve kerülnek elő, akár otthonuktól több kilométer távolságból is. Nekik szerencséjük van, míg más kedvencek örökre elvesznek.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy kedvencünk biztonságban és nyugalomban átvészelhesse ezt a napot:

  • próbáljuk egész nap aktívan tölteni az időt, sétával, sok játékkal, hogy kedvencünk kellemesen elfáradjon, s így mire eljön az este, még az erős hangatások kezdete előtt nyugovóra térjen,
  • kertben tartott állatok esetében gondoskodjunk arról, hogy biztonságos, zárt helyen legyenek. Ilyenkor még a kerti kutyákat is érdemes beengedni legalább az előszobába, vagy a garázsba,
  • szobában tartott állatok esetében ezalatt az idő alatt, függönyözzük be azt, vagy engedjük le a redőnyöket. Kapcsoljuk be a televíziót, vagy a rádiót, hogy tompítsuk az erős zajokat,
  • kedvenceinket megnyugtatását a legjobb, ha vidám és élénk hangon tesszük, ezzel is azt az üzenetet küldve felé, hogy a dolgok rendben vannak! Legyünk nyugodtak, és jutalmazzuk meg a kutyát, valahányszor ő is magabiztosságot mutat,
  • érdemes már jóval előre egyeztetni állatorvosunkkal, hogy milyen nyugtató szereket javasol kisállatunknak. Rengeteg gyógynövényes és egyéb készítmény van forgalomban, kimondottan ilyen esetekre.
  • Persze a legfontosabb dolog, amit megtehetünk, hogy MARADJUNK OTTHON szeretett kedvencünkkel, ne hagyjuk őt magára!

Amennyiben minden óvintézkedésünk ellenére kedvencünk megszökik, fontos, hogy azonnal megkezdjük a keresését a lakóhelyünk környékén, később bővítve a keresési kört.

Ezen a napon a FÖRI Önkormányzati Állatvédelmi Őrszolgálata mellett, több civil és hivatalos állatvédő tart ügyeletet, akik igyekeznek hazajuttatni a már befogott kedvenceket. Tájékozódjunk a közösségi oldalakon is, hátha valaki már megtalálta szeretett kedvencünket!
A Főváros területén befogott, és az Önkormányzati Állatvédelmi Őrszolgálat Illatos úti telepére bekerülő ebekről a www.ebtelep.hu honlapon, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állatvédelmi Őrszolgálat, és a www.instagram.com/allatvedelmiorszolgalat/ közösségi oldalakon folyamatosan tájékozódni lehet. Ezen kívül munkatársaink a +36-1-347-0830 telefonszámon is az érdeklődők rendelkezésére állnak.