Munkatársaink fejlődését tartjuk előtérben ahhoz, hogy a bekerült állatok minél jobb körülmények között éljenek a telepen
2021. június 9.
Egyéb

Eme nemes eszme jegyében 2021. 06. 08-án a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Önkormányzati Állatvédelmi Őrszolgálat ebbefogói és gondozói felejthetetlen élményekben és -a mindennapi munkába aktívan beilleszthető- tapasztalatokban gazdag napot tölthettek el a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület és a DOG3-Aquincum Kutyás Közösségi Tér kutyaiskola munkatársainak köszönhetően. A közös munka az Egyesület munkatársai és az Őrszolgálat vezetői között már jó néhány hónapja folyamatban van. Korábban az Illatos úti ebtelepen tartottak ismerkedést az oktatók a gondozói gárdával két részletben, de most az egész csapat egy egységet képviselve jelent meg a nagyon hasznosnak ígérkező eseményen.

Felemelő érzés kerített mindenkit hatalmába, amikor a hatalmas fákkal övezett zöld területre érve, Jármai Nóra, a DOG3 egyik alapító tagja 30 kutya társaságában fogadta az Állatvédelmi Őrszolgálat munkatársait. Minden eb érdeklődve, de felettébb kulturáltan, jó viselkedést tanúsítva várta, hogy az ebrendészek belépjenek a napközi területére, ahol mindennapi életüket tengetik, játszanak és élvezik az emberekkel valamint a kutyatársakkal töltött órákat. A helyszín annyira magával ragadó hangulatú volt, hogy az emberek kivétel nélkül, pillanatok alatt elengedték a bennük rejlő izgalomból fakadó feszültséget és átadták magukat az érzések folyamának.

A kutyák rövid ismerkedés után, teljesen természetes módon fogadták a közéjük érkezett 14 idegent és szorítottak helyet maguk mellett a kanapén -illetve saját maguk kényelmét szolgálva az emberek ölében-, hogy elkezdődhessen az oktatás, amelyet a gondozókon felül az Ebtelep csoportvezetője és osztályvezetője is kíváncsisággal és érdeklődéssel várt. A délelőtt folyamán csoportos beszélgetés zajlott a befogások legcélravezetőbb és leghatékonyabb módszereiről. Az eszmecsere fontos részét képezte a balesetvédelmi szempontok frissítése, amely mind a gondozók, mind az állatok védelmének célját szolgálja és segít a sérülések elkerülésében. A különböző taktikák és fogások elsajátítása mellett szóba került a riadt, félelmet mutató állatok szakszerű elhelyezése és kezelése, hogy minél zökkenőmentesebben haladhasson az állatok rehabilitása. A telepre beérkező ebek és cicák többsége ugyanis nem érti mi történt vele, nem ismeri a körülményeket, a helyet, az embereket, akik igyekeznek legjobb tudásukhoz mérten minden nap picit közelebb és közelebb jutni az állatok szívéhez, hogy később minél hatékonyabban tudják örökbe adni őket. A diskurzuson mindenki igyekezett személyes tapasztalatokat felsorakoztatni, amelyekből akadt bőven, hiszen jó néhányan közel 10 éve veszik ki részüket aktívan az Ebtelep életében.

A délutáni előadást megelőzendő közös mini pikniket tartottak egy kis étel-ital társaságában, amely szintén jó lehetőséget biztosított a kutyák közt, különféle helyzetgyakorlatokra, és arra, hogy melyik szituációt, hogyan érdemes kezelni, mire kell még inkább odafigyelni, hogy szakszerűek és célravezetőek legyenek a reakcióik.

A finomságokkal telve, a kutyák nagy részét kint hagyva egy tágas és klimatizált helyiségben folytatódott a nap, Csikós Gáborral, a DOG3 szellemi szülőatyjával, aki közel 2 órán keresztül bevezette a hallgatóságot a kutyavilág történelmébe, később az etológia alapjain át eljutva egészen a gazdákkal kapcsolatos kommunikációig. Gábor elmondta, hogy a közelmúlt eseményeinek hatására a kutyák szerepe a családban teljes mértékben megváltozott, és míg néhány évtizeddel ezelőtt a kutya leginkább házőrző, terelő, vadászkutya feladatokat látott el az ember mellett, ma már javarészt társállatként funkcionálnak. Elhangzottak a megfelelő kutya-ember párosok kialakításának alapvető szempontjai, hogyan kérdezzük ki jól a gazdijelölteket, hogyan igyekezzünk megtudni minél több információt annak érdekében, hogy a lehető legkönnyebben tudják kialakítani a hosszú éveken át tartó boldog együttélés alapjait a részükre ajánlott kutyával vagy cicával. Szóba került a tulajdonosok tájékoztatása, hogyan, miként kell megkezdeni egy kutya beszoktatását a családba, miért érdemes elhordani kutyaiskolába akár az idősebb ebeket is, mik a felelős kutyatartás szabályai, amely tudnivalókkal mindenképp jó, ha találkoznak a tulajdonosok.

A jó hangulatú, csodálatos helyen eltöltött nap mindenki számára hasznosan zárult, kiegészítve és felfrissítve a már meglévő ismereteket, igyekeztek nyitottak lenni az újdonságokat illetően, szert téve ezzel megannyi hasznos tudásra.