Kíváncsi mi történik az Illatos úton? Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Hétfőn katasztrófahelyzetet gyakorolt az ország

Országos katasztrófariasztási gyakorlatot tartott a katasztrófavédelem a médiahatósággal együttműködve. A riasztás során közzétett üzenet is csupán próbája volt egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó közleménynek. A félreértések elkerülése érdekében fiktív helyszíneket adtak meg a katasztrófavédelem munkatársai.

Hajnalban csapódott be az Oberon mesterséges hold a bolygóba. Először Otoh Gunga városa, majd Coruscant is lakhatatlanná vált. „Egy becsapódás következtében a kritikus infrastruktúra elemei sérülnek, tehát az ivóvíz szolgáltatás, áramszolgáltatás, internet szolgáltatás. Ezek azok, amelyek nem működnek” – mondta Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az ATV híradónak.

A katasztrófavédelem munkatársait hajnali negyed négykor riasztották az eset miatt. A teljes állomány a riasztástól számított négy órán belül elfoglalta posztját, ami azt jelenti, hogy mindenki a szabályzatban meghatározott idő előtt bevethető volt. A katasztrófavédők a veszélyhelyzetkor szokásos protokollt követve, folyamatosan tájékoztatta a lakosságot az eset súlyosságáról. Azt azonban hozzátették, hogy most szerencsére csak gyakorlatról van szó.

„Elindultak a közlemények, 8:30-kor az első, 10:30-kor a második, ami sikeresnek mondható, hiszen lakossági bejelentés nem érkezett, senki sem értelmezte félre ezt a közleményt, mindenki tudta, hogy ez egy gyakorlat, nem alakult ki pánikhelyzet” – közölte a szóvivő.

A gyakorlathoz csatlakozott az Országos Vérellátó Szolgálat is, az ország több pontján önkéntesen lehetett vért adni.