Kíváncsi mi történik az Illatos úton? Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Csipet a csapatnak!

Mikrochip akció a Városligetben

Évente kb. 1400 kóbor kutyát fognak be Budapest utcáin az ebrendészek, amelyek mind az Illatos úti telepre kerülnek. Egy részüket megtalálja a gazdi, egy részük viszont ott marad. Pedig a megszökött, gazdától elkóborolt kutyák tulajdonosait mikrocsip segítségével azonosítani lehetne.A kutyák mikrocsippel történő megjelölésének és az ahhoz kapcsolódó regisztráció fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Vigyél Haza Alapítvány és a Fővárosi Közterület-felügyelet Ebrendészete március 26-án szombaton 10 és 14 óra között a Városligetben, az 56-os emlékmű mögötti füves területen, ahol a két szervezet mikrocsip akciót tart.

A kutyák mikrocsippel történő megjelölése az egyik leghatékonyabb eszköz az elkóborolt, a gazdája felügyelete nélkül veszélyessé váló állatok azonosítására. Az eljárás egyszerű és néhány másodperc alatt, állatorvos segítségével fájdalommentesen elvégezhető, az állat számára egészségkárosodást nem okoz. A csippel ellátott kutya azonosítója az erre a célra szolgáló készülékkel könnyen leolvasható és – amennyiben regisztrálták –  a Magyar Állatorvosi Kamara Petvetdata elektronikus nyilvántartásból bármely állatorvos a tulajdonost azonosíthatja.

Magyarországon közel egy éve kötelező a kutyák mikrocsippel való ellátása, de csak a gazdaváltáskor, vagy a kölykök eladásakor. A már tulajdonosoknál lévő kutyák azonosítóval való ellátása nem kötelező. Másik probléma, hogy csupán a mikrocsip beültetése kötelező, annak regisztrációja nem. (Ez olyan, mint, ha biankó személyi igazolványokkal látnák el őket, hiszen a nem regisztrált állatokat nem lehet a rendszerben megtalálni.) Ezért fontos feladatunk az állattartók figyelmét felhívni és őket ösztönözni a mikrocsip önkéntes beültetésére és regisztrációjára is.

Az akció során a Vigyél Haza Alapítvány önkéntesei és a Fővárosi Közterület-felügyelet Ebrendészetének állatorvosai a helyszínen ingyenesen ellenőrzik a megjelent kutyákban a mikrocsipek meglétét, regisztrációját. Szükség esetén az állatorvosok (mobil eszközök segítségével) a helyszínen regisztrálják a kutyát a rendszerben.


Az akció érdekességét növeli, hogy közismert művészek is segítik a rendezvény lebonyolítását: velük tart Kovács Patrícia, Demcsák Zsuzsa és Nacsa Olivér is. Az Eb Ovo Egyesület és a Népszigeti Kutyaiskola közreműködésével érdekes kutyás bemutatók, gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

A Vigyél Haza Alapítvány az első 50 kutyás jelentkezőnek átvállalja a mikrocsipezés és regisztráció költségét, amit a Primavet Kisállatrendelőben vehetnek majd igénybe kupon ellenében a szerencsések.

A szervezetek kérnek minden állatbarátot, hogy aki kutyát is hoz magával, az oltási könyvet is hozza el, mert a rendezvényen az állatorvosok ellenőrzik a kutyák oltásainak érvényességét, szükség szerint egészségügyi tanácsokat adnak és elirányítják a tulajdonost az illetékes állatorvoshoz is.

A rendezvényt az Eb Ovo Egyesület és a Vigyél Haza Alapítvány április 2-án, a Szabadság téren 11 és 14 óra között megismétli azzal a különbséggel, hogy mikrocsipezésre szóló kuponokat itt már nem tudnak biztosítani.

 

A mikrocsip egy kb. rizsszemnyi nagyságú mikrokapszula, melyet az állatorvos a kutya nyakának bal oldalán a bőr alá ültet. A mikrocsipben egy 15 számjegyű kód van, amihez egy erre a célra kialakított adatbázisban hozzá kell rendelni az állat és a gazdája adatait. A regisztráció során a kutya fajtája, ivara, színe, életkora, neve, veszettség elleni oltás típusa, ideje, tulajdonos neve, címe, elérhetőségei kerülnek rögzítésre, de ezek az adatok természetesen nem mindenki, hanem csak a rendszerbe belépési jogosultsággal rendelkezők számára hozzáférhetők.

A mikrocsip 15 számjegyű kódja egy mikrocsip-leolvasó segítségével olvasható le, és a kód alapján az ehhez tartozó adatok lekérhetők az internetes rendszerből.

A legtöbb csip a  www.petvetdata.hu rendszerben került rögzítésre, így célszerű először ebben megkeresni, de léteznek önkormányzati helyi adatbázisok is (pl. kötelezően elrendelt helyi csipezéseknél).

 

További információ

Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány, alapító

Tel.: 20/934-4826

e-mail.: info@vigyelhaza.hu

www.vigyelhaza.hu

Dr. Kozma Tamás, a Fővárosi Közterület-felügyelet Ebrendészetének telepvezetője

Tel.: 30/274-7086, e-mail: dr.kozma.tamas@kozterulet-felugyelet.hu

www.ebtelep.hu